Aflate în subordinea Consiliului Județean Giurgiu, Teatrul Tudor Vianu, Muzeul Teohari Antonescu, Biblioteca Judeţeană I. A. Bassarabescu, Centrul de Conservare a Tradiţiilor Populare, sunt instituţii funcţionale care atrag tineri, care beneficiază de colective de specialişti dedicaţi culturii, dar clădirile au nevoie de lucrări de modernizare, dotări de ultimă generaţie, iar pentru corespondenţă, căminele culturale reabilitate trebuie să existe în fiecare comună. În etapa următoare, vorbim despre planificarea unor alocări bugetare suficiente pentru activităţi în afara oraşului, acolo unde actul de cultură, sub cele mai diversificate forme, ajunge mai greu şi fără o periodicitate mulţumitoare pentru copiii din satele judeţului.

În spiritul preocupării comune pentru tânăra generaţie, este foarte potrivită şi recomandarea, către Episcopia Giurgiului, pentru amenajarea, la Palatul Drugănescu, graţie unui proiect cu finanţare europeană depus de Consiliul Județean Giurgiu, dar şi la Schitul Sf. Ioan Rusul din Slobozia, a unor tabere de copii profilate pe diverse activităţi educative, pentru susţinerea cărora este obligatorie implicarea permanentă a instituţiei.

 1. Centru de excelență
  Motivație:
  -
  obligativitatea administraţiei judeţene de a crea un mediu de pregătire pentru performanţe superioare;
  Valoare estimată (EUR): 200.000;
  Perioada de execuție: 2020 - 2021;
  Observații: costurile includ amenajarea spaţiilor, dotari, cheltuieli de funcţionare anuale, inclusiv indemnizaţii pentru profesori.
 2. Centru de pregătire
  Motivație:
  - existenţa mai multor şcoli,  echipe şi cluburi cu performanţe remarcabile impun amenajarea unui asemenea centru, utilizabil pentru activităţi curiculare dar nu numai.
  Valoare estimată (EUR): 2.500.000;
  Perioada de execuție: 2020 - 2024;
  Observații: valoarea investiţiei  include amenajarea, în spaţiul adiacent, a unor terenuri pentru activităţi sportive.
 3. Modernizare Teatru Tudor Vianu
  Motivație:
  - spaţiu de desfăşurare a numeroase spectacole de teatru şi nu numai, concursuri şi festivaluri organizate periodic de Consiliul Județean Giurgiu;
  Valoare estimată (EUR): 3.000.000;
  Perioada de execuție: 2020 - 2024;
  Observații: modernizarea sălii mici şi o necesară consolidare au reprezentat obiectul unui contract, reziliat în 2013. Modernizarea sălii mari, la fel de necesară, trebuie completată cu asigurarea funcţiunilor în toate spaţiile, inclusiv cele exterioare (terasa).