Situații de Urgență

În perioada 2007 – 2012 s-au făcut eforturi uriaşe pentru dotarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Giurgiu cu Centru de Comandă şi tehnică de intervenție de ultimă generaţie, dovadă că s-a construit o clădire P+2 şi s-au achiziţionat foarte multe autospeciale. În paralel, înţelegerea fenomenelor generate de situaţii de urgenţă a permis primarilor din câteva localităţi să finanţeze construcţia unor subunităţi, integrate ulterior şi dotate de Inspectorat. Pe ultimul proiect destinat situaţiilor de urgenţă şi finanţat prin programul RO-BG, a fost aprobată inclusiv achiziţionarea unui vehicul şenilat tot-teren, capabil să ajungă în orice punct din judeţ în orice condiţii. Chiar dacă necesita o plată suplimentară de 100 000 euro, acest vehicul ar fi permis rezolvarea oricărei situaţii din categoria celor apărute în special în sezonul rece. Considerat a fi un „lux de nivel science fiction”, s-a renuntat la o achiziţie care este mai mult decât necesar şi care trebuie sa fie reanalizată în perioada următoare.

Un alt capitol, aferent preocupării pentru reducerea timpilor de intervenţie, este rezervat antrenării şi pregătirii cadrelor din Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Giurgiu. Amenajarea unei baze de pregătire continuă, unde să fie exersate modalităţi de intervenţie şi utilizare eficientă a tehnicii din dotare.

 1. Achiziţie autospeciale tot-teren
  Motivație:
  - în condiţii de viscol însoţit de căderi masive de zăpadă un asemenea vehicul poate salva vieţi omeneşti, oriunde pe teritoriul judeţului Giurgiu;
  Valoare estimată (EUR):
  300.000;
  Perioada de execuție:
  2020 - 2022;
  Observații:
  în situaţia epuizării liniilor de finanţare europeană, se poate aborda posibilitatea achiziţionării în sistem leasing.
 2. Bază de antrenament
  Motivație:
  - prin antrenamente sunt însuşite proceduri de lucru care duc la diminuarea timpilor de intervenţie, în special la incendii, timpi care, convertiţi în minute şi secunde, înseamnă salvarea de vieţi omeneşti dar şi de bunuri materiale;
  Valoare estimată (EUR):
  2.000.000;
  Perioada de execuție:
  2020 - 2024;
  Observații:
  există informaţii despre depunerea, deja, a unui asemena proiect, la solicitarea IGSU, proiect care,  dacă va fi câştigat, va rezolva problema profesionalizării continue a pompierilor.